Velmi typické iberské jídlo, to nejlepší z Extremadury!
Milujeme tohle jídlo, jehož hlavní složkou jsou iberské líčka La
Chinata. S touto lahodnou pochoutkou a naším vínem Cepas El Raposo
připravíme výborný talíř.
SLOŽENÍ:
Pro iberská líčka:
- Červené víno El Raposo La Chinata.
- Iberská líčka Cebo de Campo.
- Extra panenský olivový olej La Chinata.
- Cibule.
- Dva stroužky česneku.
- Dvě mrkve.
- Pórek.
- Rajče.
- Sůl.
- Dvě lžíce cukru.
- 250 ml masového vývaru.
- Bobkový list.
- Aromatické bylinky.
Na bramborovou kaši:
- 1 kilo brambor.
- 40 gr másla.
- 70 ml plnotučného mléka.
Nejprve musíme osolit, opepřit a lehce pomoučit iberská
líčka Cebo de Campo La Chinata. Do kastrolu přidejte kapku extra
panenského olivového oleje La Chinata a na středně vysokém ohni
zapečte líčka.
Následně oloupeme cibuli, 2 stroužky česneku a 2 mrkve a omyjeme
pórek a rajče. Vše nakrájíme a přidáme cibuli, mrkev a špetku soli
do stejného oleje, ve kterém jsme opražili líčka. Po pár minutách
přidejte pórek a stroužky česneku.
Když zelenina začne být měkká, přidáme 2 čajové lžičky cukru, promícháme a
ještě chvíli povaříme, aby zelenina zkaramelizovala. Později
přidáme nakrájené rajče a necháme pár minut pustit šťávu.
Přidejte 300 ml červeného vína Cepas El Raposo La Chinata, zvyšte teplotu a
počkejte, až se alkohol odpaří. Do hrnce přidáme líčka a
250 ml masového vývaru, bobkový list a aromatické bylinky, které
máme nejraději. Snižte teplotu a nechte vařit asi 30 minut.
Nakonec hrnec odstavíme z ohně, vyjmeme líčka a vyhodíme
aromatické bylinky. Omáčku ozdobíme a případně dosolíme.
Jako příloha bramborová kaše
Jako společníka k těmto lahodným iberským líčkům připravíme
bramborovou kaši. K tomu omyjeme a vaříme 1 kg brambor se
špetkou soli asi 30 minut. Když jsou uvařené, zbavíme je slupky a
rozdrtíme v mačkadle, přidáme 40 gramů másla a 70 ml plnotučného
mléka, všechny ingredience promícháme a dosolíme. Jakmile je pyré
připraveno, nalijte do nádoby vhodné do trouby, přidejte žloutek z
čerstvého vejce a vložte na několik minut do trouby. Když je bílek
mírně uvařený, vyndejte z trouby a podávejte.